joi, 14 iulie 2011

Ce boli poti contacta la strand/piscina

In aceasta perioada caniculara tot mai multa lume se duce la strand sau la piscina pentru a se racori. Insa multi nu stiu ce boli se pot transmite prin apa. Iata o lista a bolilor ce le poti contacta la strand/piscina :


  După agentul patogen incriminat, bolile se pot clasifica în :
  • bacteriene - transmisia hidrică fiind incriminată în febra tifoidă, dizenterie, holeră, boala diareică a copilului mic, gastroenteritele
  • virale - enterovirusuri, retrovirusuri şi calicivirusuri, parvovirusuri, coronovirusuri, picobirnavirusuri
  • parazitoze - produse de protozoare (lambliaza, giardioza, tricomonaza), cestode (cisticercoza, echinococoza, himenolepidoza), trematode (fascioloza, dicrocelioza, schistotomiaza), nematode (ascaridoza, tricomonaza, oxiuraza)

Manifestări frecvente, inclusiv de la apa de piscină: conjunctivita chimicădatorată substanţelor cu care apa a fost dezinfectantă. Această conjunctivită se caracterizează prin scăderea până la dispariţie a secreţiei lacrimale, urmată în situaţiile grave de uscarea corneei.

Conjunctivita de piscina produsă de Chlamidia trachomatis. După 2-19 zile de la contactul cu apa infectată apare secreţia conjunctivală purulentă şi înroşirea ochilor;

Otita de bazin poate să apară pe toată perioada verii si ca manifestari principale sunt durerea, senzaţie de ureche înfundată şi prurit în conductul auditiv extern.

Pitiriazisul micoză a pielii produsă de o ciuperca microscopică (Pitiriazis versicolor). caracterizată prin apariţia unor pete mici de culoare cafeniu închis, localizate cu predilecţie la nivelul toracelui ce se transmite predilect se face prin apa de piscină, dar şi prin utiliazarea unui sezlong fără folosirea prosopului personal.

Dermatofitia piciorului produsă de o ciupercă microscopică care se poate transmite atunci când se merge desculţ pe marginea piscinei, la saună, sau la duşurile comune afectand frecvent pielea din spaţiile dintre degetele piciorului, talpa şi unghii si este favorizată de transpiraţia abundentă. Boala se poate extinde în condiţiile în care încălţămintea nu lasă piciorul să respire. Nediagnosticată şi netratată la timp, micoza evoluează prin apariţia de vezicule care produc prurit (mancarime), înroşirea şi descuamarea pielii însoţite de emanarea unui miros neplăcut.

Trichomonioza, boală cu localizare genitală manifestă prin secreţie spumoasă urât mirositoare transmisa prin apa caldă a piscinelor în condiţiile în care alături de persoane sănătoase se scaldă persoane infectate.

Boli digestive precum dizenteria bacilară care apare în urma ingestiei de apa contaminată cu bacterii din materiile fecale ale persoaneleor purtatoare ale bacteriei Shygella dizenteriae. Boala se transmite foarte usor pentru ca numărul de bacterii care o pot declanşa este foarte mic (între 10 şi 100 bacterii) si se manifestă prin febră, greţuri, vărsături şi diaree cu scaune muco-purulente sau giardioza ce apare mai frecvent la copii după ingestia de apă contaminată cu fecale în care există chisti de Giardia lamblia sau hepatile virale.

Recomandarile tin de evitarea scaldatului in ape pluate, dusul obligator la intrarea si iesirea din bazine si utilizarea prosopului personal.

La aparitia oricarei simptomatologii este bine sa consultati un medic.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu