duminică, 28 noiembrie 2010

Boli transmise de caini

Desi sunt "cei mai buni prieteni ai omului" cainii sunt purtatori de boli , unele foarte periculoase si imposibil de identificat .
Cele mai frecvente boli transmise de caini sunt :


  • Rabia(Turbarea) : Boala virala,mortala transmisa prin muscatura. Prevenirea se realizează prin vaccinarea câinelui  şi evitarea contactului cu respectivul animal.
  • Bruceloza  : boală ce afectează în special organele genitale, determinând avort la femeia gravidă şi inflamaţii ale organelor genitale.E transmisă de căţele ce au avortat sau au probleme în decursul gestaţiei. Prevenirea se realizează prin evitarea contactului direct cu animalul bolnav şi secreţiile şi excreţiile acestuia
  • Leptospiroza : afecţiune transmisă prin intermediul apei sau hranei contaminate, secreţii şi excreţii ale animalelor bolnave, producând febră, insuficienţă renală, hepatică, meningită. Prevenirea se realizează prin vaccinarea câinilor.
  • Clamidioza : afecţiune transmisă prin aerosoli proveniţi de la animale bolnave reprezentate în special de păsările de colivie. Evoluează mai ales la nivel respirator în formele grave cu pneumonie
  • Râia:  se transmite de la orice animal (câine, porc, capră, oaie). Prevenirea se realizează prin tratarea animalelor bolnave, evitarea contactului cu acestea şi spălatul pe mâini.
  • Giardioza:  parazitoză transmisă pe cale fecalo-orală, mai gravă în special la copii la care evoluează cu enterită. Prevenirea se realizeză prin reguli stricte de igienă, tratarea animalelor bolnave şi chiar vaccinarea acestora.
  • Echinococoza : boală parazitară transmisă de la câinele care a consumat carne de oaie contaminată. Boala se manifestă cu producerea de chişti la nivelul tuturor organelor, după ingerarea ouălor de parazit eliminate de animal.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu