joi, 4 august 2011

Regim alimentar pentru tratarea depresiei

Depresia, in conditii de criza, face victime sigure la noi in tara. Si eu am suferit o data. Insa aceste alimente si regimul acesta de alimentatie m-a ajutat foarte mult.
1. Consumati alimente bogate in vitamina B12 si acid folic
Vitamina B12 si acidul folic au capacitatea de a preveni afectiunile sistemul nervos central (SNC), tulburarile de stare si toate tipurile de dementa. In studiu recent realizat de cercetatorii japonezi a demonstrat o legatura stransa intre consumul alimentelor bogate in aceste doua vitamine si scaderea cazurilor de depresie la barbati.

In general acidul folic este gasit in fasole si mazare, in vreme ce vitamina B12 este regasita in carne, peste, carne de pasare si produse lactate.

Alte alimente bogate in vitamina B12 si acid folic sunt:

burrito facut cu fasole neagra, carne de vita, pui sau porc;
salata de spanac si somon sau crabi;
omleta facuta cu albus de ou, spanac saute si branza cu putine grasimi.
2. Consumati cat mai multe fructe si legume
Fructele si legumele au un continut mare de substante nutritive si fitochimicale antioxidante, necesare mentinerii sanatatii organismului. Intr-un studiu de specialitate s-a demonstrat faptul ca persoanele care consuma zilnic doua portii de fructe si legume au cu 11% mai multe sanse de a nu se confrunta cu aparitia unor afectiuni severe.

3. Consumati alimente bogate in seleniu
Seleniul este un mineral care detine efecte antioxidante asupra organismului. Acest lucru este extrem de important pentru prevenirea depresiei. Specialistii sustin ca stresul oxidativ la nivelul creierului duce la aparitia formelor blande sau moderate de depresie in cazul persoanelor in varsta. Doza zilnica de seleniu, atat pentru barbati cat si despre femei este de 55 micrograme.

Introducand zilnic in alimentatia dumneavoastra mai multe portii de cereale integrale, precum faina de ovaz, paine din grau integral si orez brun, puteti obtine o doza de 70 micrograme de seleniu.

Alte alimente bogate in seleniu sunt:

fasolea si legumele frunzoase;
carnea macra (porc sau vita sau carne de pui sau curcan fara piele);
produse lactate cu putine grasimi;
nuci sau seminte (cu precadere nuci de Brazilia);
fructe de mare.
4. Consumati peste de cateva ori pe saptamana
Cateva studii de specialitate au relevat faptul ca persoanele care consuma in mod frecvent peste prezinta un risc scazut de aparitie a depresiei. Cele mai recomandate produse in acest sens sunt cele pe baza de peste gras, precum somonul care are un continut mare de acizi grasi omega 3.

Jay Whelan, sef al departamentului de nutritie din cadrul Universitatii din Tennessee, sustine ca acizii grasi omega 3 detin efecte pozitive asupra persoanelor care se confrunta cu modificari bruste ale starii de spirit, asa cum se intampla in cazul femeilor diagnosticate cu depresie post partum.

Alimentele bogate in acizi grasi omega 3 sunt:

herning;
somon;
sardine;
ton.
5. Luati in fiecare zi vitamina D
Razele soarelui permit organismului sa sintetizeze si sa regleze nivelul de vitamina D in organism. Patru studii recente au demonstrat asocierea dintre nivelul scazut al vitaminei D in sange si patru tipuri de tulburari de stare: sindrom premenstrual (SPM), tulburari afective sezoniere, tulburari de stare fara cauze specificate si tulburare depresiva majora. In consecinta este necesar sa consumati in fiecare zi 1000-2000 UI de vitamina D.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu