marți, 30 august 2011

Cum se joaca remi

  Intr-o partida de remi cel care va incepe jocul este singurul jucator care are 15 piese pe tabla. Acesta este primul care va decarte o carte fara sa fie nevoit sa traga alta de sus pentru a putea ajunge astfel la nivelul celorlalti jucatori care au cate 14 piese pe tabla.
  Prima carte decartata nu poate fi folosita in nici un fel de catre nici un jucator. Dupa aceasta etapa vine randul celui de-al doilea jucator sa traga o piese din gramada inaltata , care la randul sau va fie nevoit sa decarteze o piesa. Piesele lasate jos la sfarsitul fiecarui tur sunt asezate in coloana sau "sir" (in ordinea jucatorilor), prima piesa (cea care nu poate fi folosita) este asezata invers decat celelalte, marcand inceputul sirului (coloanei).
  Obiectivul jocului este de a etala piesele de pe tabla . Nu puteti face acest lucru oricum ci doar formand combinatii .


Intalnim deci doua tipuri de combinatii :

- Suita : cel putin 3 piese consecutive ca valoare si de aceeasi culoare de forma 2 3 4 de aceasi culoare sau 5 6 7 8 9 de aceasi culoare.
- Terta : cel putin trei piese cu aceasi valorea dar de culori diferite . De exemplu 5 5 5 de culori diferit sau 8 8 8 8 de culori diferite.

Cei 2 joly pot substitui orice piesa din joc cu scopul de a alcatui o suita sau terta. Cand sunteti pe punctul de a va etala trebuie sa tineti cont de urmatoarele lucruri :

- Valoarea pieslor etalate sa fie de minim 45 puncte.
- La etalare trebuie sa existe minim o suita sau, daca aceasta nu este, etalarea se poate face cu o terta de 1 fara sa se etaleze si celelalte terte de pe tabla de joc (in caz ca ele exista), acestea ramanind pentru etalarea din tura urmatoare. Etalarea se face numai dupa ce s-a incheiat prima tura.
- Etalarea se face numai dupa ce s-a incheiat prima tura. La etalare nu este obligatoriu sa se scoata toate formatiile de pe tabla, important este ca etalarea sa aiba minimul de 45 puncte. Piesele se pot pastra pentru o viitore rupere sau pentru o etalare mai tarziu cu riscul ca daca cineva inchide aceste puncte sa se scada in loc sa se adune.

Cartile au urmatoarea valoare :

  • piesele de la 2 la 9 valoreaza 5 puncte fiecare
  • piesele de la 10 la 13 valoreaza 10 puncte fiecare 
  • 1 in formatie 1 2 3 valoreaza 5 puncte 
  • 1 in formatie 12 13 1 valoraza 10 puncte
  •  1 in terta de forma 1 1 1 sau 1 1 1 1 valoreaza 25 de puncte fiecare 
  • Jolly ia valorea cartii pe care o inlocuieste 


Dupa ce prima tura a trecut lucrurile incep sa se schimbe cat de cat :

Se poate alege dintre: a lua o piesa din gramezile formate la inceputul jocului sau de a "rupe" ultima piesa din sir, cu conditia ca aceasta sa fie folosita in formatie la etalare in aceeasi tura. In caz contrar se se poate lua piesa fara etalare dar jucatorul este obligat sa anunte ca joaca pe tabla. Se poate rupe sirul de oriunde (in afara de prima piesa) doar daca jucatorul este deja etalat, sa aiba minim 4 piese pe tabla si sa foloseasca piesa rupta in formatie in tura respectiva, iar piesele urmatoare acesteia se pot pune pe tabla sau se pot etala si ele (in cazul in care se alcatuiesc formatii) sau se pot lipi la formatiile deja existente. Joly-ul etalat poate fi schimbat cu piesa pe care o inlocuieste de catre orice jucator doar o singura data prin intoarcerea joly-ului cu fata in jos in formatie, iar jucatorul care schiba joly este obligat sa foloseasca piesa pe care o inlocuia joly intr-o formatie in aceeasi tura, asezand-o si pe aceasta tot cu fata in jos. Joly se poate lipi pe parcursul jocului la oricare dintre formatiile etalate de jucatorul care il lipeste. Joly nu se poate lipi la ceilalti jucatori. Daca joly este etalat de unul din jucatori intr-o terta alaturi de 2 carti, atunci pentru folosirea lui trebuie sa se lipeasca amandoua piesele de aceeasi valoare cu cele deja etalate dar de culori diferite de acestea. Se poate lipi o piesa la o terta care contine un joly si 2 carti, dar joly nu poate fi folosit pana nu este lipita si cea de a patra piesa. Jucatorul care lipeste a patra piesa poate folosi joly-ul.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu