Iata mai jos o lista a medicamentelor interzize in tumpul sarcinii :
1. Alcoolul – Substanță teratogenă dovedită că produce o serie de malformații fătului dintre care:
- La nivel cardiac: defect de sept atrial sau ventricular, vase de sânge aberante
- La nivel scheletal: sinostoză radioulnară, defecte vertebrale, scolioză
- La nivel renal: rinichi aplazic/hipoplazic, ureter dublu, rinichi în potcoavă
- La nivel ocular: strabism, ptoză, vase retiniene anormale, hipoplazie de nerv optic
- La nivel auditiv: surditate de conducere sau neurosenzorială
2.Dietilstilbestrol – denumirea comercială ( Distilbene) este un compus pe bază de estrogeni folosit în trecut pentru a trata hemoragiile din timpul sarcinii și pentru a preveni avortul spontan. În urma unor studii, s-a dovedit efectul teratogen și, drept urmare, a fost scos din uz. Provoacă la feții de sex feminin malformații ale uretrei, anomalii de col și corp uterin care mai târziu conduc la sterilitate.
3.Efavirenz – compus antiretroviral folosit în tratamentul infecției cu HIV – capabil să producă în caz de expunere fetala anencefalie, cheilopalatoschizis, microftalmie. Se pare că, dintre antiretroviralele folosite în tratamentul infecției cu HIV, lamivudine, nelfinavir, nevirapine, stavudine și zidovudine nu produc malformații.
4.Ribavirin – utilizat în mod special la copii în tratamentul infecțiilor cu virusul sincițial respirator, este contraindicat la gravide. Produce: malformații ale scheletului, palatului, ochilor, aparatului gastrointestinal.
5.Bexarotene – subclasa de retinoiz folosită în tratamentul unor forme de leucemie. Crește riscul de aparitie a cheilognatopalatoschizisului ( buză de iepure +palat despicat), anomalii ale ochilor și urechilor, osificare incompletă.
6.Bosentan – folosit în tratamentul hipertensiunii pulmonare. Utilizat la gravide poate produce fătului malformații ale extremității cefalice, feței, vaselor mari de sânge. Scade efectul oricărui tip de contraceptiv hormonal ( oral, injectabil sau implantabil) de aceea trebuie evitată folosirea lui la femeile de vârstă reproductivă care folosesc contracepție hormonală.
7.Anticonvulsivantele – utilizate în tratamentul epilepsiei . Cel mai puternic teratogen dintre ele este acidul valproic ( valproatul) – Depakine. Dacă în tratamentul anumitor forme de epilepsie se folosesc asociații de anticonvulsivante, crește riscul de apariție a malformațiilor direct proporțional cu numărul de medicamente folosite. Printre anticonvulsivantele cu potențial teratogen se numără: a. valproic, fenitoină, carbamazepină, fenobarbitalul, lamotrigine.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu