1. Cerealele integrale;
2. Legumele colorate în verde închis, roşu, portocaliu;
3. Leguminoasele (fasole uscată, mazăre, năut, linte);
4. Fructele;
5. Laptele şi produsele lactate semidegresate sau degresate;
6. Uleiurile vegetale presate la rece (floarea soarelui, măsline, in, cânepă, rapiţă);
7. Carnea slabă de pasăre;
8. Peştele;
9. Nuci şi seminţe crude.
Ce trebuie să mănânci cât mai rar
alimente/băuturi răcoritoare ce conţin zahăr adăugat;
grăsimi solide (unt, untură, seu), inclusiv margarina ce conţine acizi graşi trans;
alimente preparate cu grăsimi saturate, grăsimi hidrogenate şi zahăr (prăjituri, patiserie, îngheţată);
produse de panificaţie şi cerealele rafinate (pâine albă, sortimente de panificaţie din făină albă, paste din făină albă, orez decorticat);
sare şi toate produsele procesate ce conţin sare (conserve în saramură, mezeluri, snacksuri etc);
băuturi alcoolice.
Dr. Maria Niţescu atrage atentţia asupra faptului că o alimentaţie sănătoasă nu înseamnă numai ce consumăm, ci şi cât consumăm, cum le combinăm, cum preparăm alimentele, de câte ori mâncăm şi când mâncăm. "De asemenea, nu trebuie să uităm cât de importantă este activitatea fizică, unul dintre principalele ingrediente ale sănătăţii noastre, care ajută la reducerea semnificativă a riscului apariţiei bolilor cardiovasculare, a hipertensiunii arteriale, a accidentelor vasculare cerebrale, a diabetului zaharat al adultului şi a obezităţii”, explică specialista.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu