duminică, 8 mai 2011

Cum stiu ca am calculatorul virusat

    Multi dintre noi isi pun aceasta intrebare cand calculatorul nu mai merge ca inainte sau se misca in reluare. Iata cele mai des intalnite semne care iti spun ca ai calculatorul virusat :

1. Apar pe ecran tot felul de ferestre “pop-up” si mesaje publicitare, precizand ca PC-ul este infectat si ca are nevoie de protectie. Acesta este un exemplu tipic de infectare. Este vorba fie de un program spion (“spyware”) in computer sau de o infectare cu un antivirus fals (numit si “rogueware“).

2. Computerul functioneaza foarte incet - Acesta poate fi un simptom pentru multe cauze, inclusiv infectarea cu un virus. In cazul in care s-a produs infectarea cu un virus, vierme sau troian, acestea pot consuma resursele calculatorului, facandu-l sa functioneze mai greu decat de obicei.

3. Anumite aplicatii nu pornesc - De cate ori ati incercat sa porniti o aplicatie din meniul start sau de pe desktop si nimic nu se intampla? Uneori se poate deschide chiar un alt program. Ca si in cazul anterior, poate fi vorba de orice alta problema, insa este cel putin un simptom care va spune ca ceva nu este in regula.

4. Nu se conecteaza la Internet sau acesta ruleaza extrem de incet - Pierderea accesului la Internet este un alt semn al infectarii, desi poate fi cauzat si de probleme legate de furnizorul de Internet sau router. Pe de alta parte, este posibil sa aveti o conexiune la Internet care functioneaza mult mai greu decat de obicei. Daca ati fost infectat, malware-ul se poate conecta la o anumita adresa de Internet sau poate deschide anumite conexiuni separate, limitand astfel viteza de accesare a Internetului sau chiar facand imposibila folosirea acestuia.

5. Cand navighezi pe Internet, se deschid pe ecran tot felul de ferestre sau pagini nesolicitate - Acesta este cu siguranta un alt semn al infectarii cu malware. Multe fisiere virale sunt concepute special pentru redirectarea traficului de Internet catre anumite website-uri, fara consimtamantul utilizatorului, sau chiar sa imite anumite website-uri, creand impresia unui site legitim.

6. Dispar fisiere – Anumite atacuri sunt concepute special pentru criptarea sau stergerea anumitor fisiere si chiar mutarea documentelor dintr-un loc in altul. Daca va gasiti in aceasta situatie, este cazul sa incepeti sa va faceti griji.

7. Antivirusul si firewall-ul sunt dezactivate - O alta actiune tipica a amenintarilor de pe Internet este dezactivarea sistemelor de securitate (antivirus, firewall, etc) instalate pe calculator. Daca un singur program s-ar opri, poate ca ar fi vorba de o eroare de software, dar daca toate componentele de securitate s-ar dezactiva, aveti cu siguranta computerul infectat.

8. Computerul a luat-o razna - In cazul in care computerul incepe sa actioneze singur sau sa trimita email-uri de unul singur, daca aplicatii sau ferestre de Internet se deschid fara nici-o comanda, sistemul ar putea fi compromis de malware.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu