marți, 18 ianuarie 2011

Cele mai cautate joburi in strainatate 2011

   Pe Myjob.ro, cea mai dorită meserie este cea de educatoare.

Top cele mai multe oferte de muncă

  Se vede de altfel şi pe site-urile de recrutare. De exemplu, pe Myjob.ro, cele mai numeroase oferte sunt pentru reprezentanţii de vânzări, care pot concura pentru cele aproximativ 2.000 de locuri, dintr-un total de peste 18.000 de posturi disponibile, în ţară şi peste hotare. Ei conduc detaşat topul ofertelor de muncă, realizat pentru primele zece joburi. "Nu numai consumul dă semne de redresare, după scăderile din ultimii doi ani. Şi companiile de asigurare anunţă 800 de posturi de brokeri, ocupând locul al doilea în clasament", ne-a declarat Adela Râpeanu, expert comunicare la Myjob.ro. Pe poziţia a treia se află contabilii şi consultanţii financiari, cu peste 700 de locuri de muncă. Companiile mai vor să angajeze circa 600 de operatori calculator şi pentru call center, dar şi peste 400 de promoteri şi hostesse şi tot atâţia consilieri de credite. Inginerii care îşi caută de lucru pot alege dintre cele peste 200 de posturi, iar reprezentanţii comerciali au la dispoziţie aproximativ 150 de posturi. Nu în ultimul rând, se caută ospătari (sub 150 de oferte) şi secretare (mai puţin de 100 de posturi).

Aceleaşi domenii sunt bine reprezentate şi pe site-ul de recrutare Bestjobs.ro, unde sunt postate peste 11.600 de posturi, din toate domeniile de activitate. Cele mai multe locuri de muncă vacante sunt în vânzări/comerţ - peste 4.000 de locuri, dar şi în software/tehnologii - peste 1.600 de joburi. De lucru se găseşte şi pentru specializarea marketing - în jur de 900 de locuri, ca şi pentru ingineri - peste 800 de posturi.

Ce vor să devină româncele: educatoare şi secretare

Sunt şi situaţii în care cererea nu se întâlneşte cu oferta, pentru că cele mai multe cereri de angajare nu sunt în domeniile cu cele mai numeroase oferte de joburi. Pe Myjob.ro, de exemplu, cea mai dorită meserie este cea de educatoare, cu peste 4.000 de aplicaţii înregistrate până acum. În jur de 4.000 de CV-uri au fost depuse şi pentru posturile de secretară. Pe lista locurilor de muncă visate de candidaţi mai figurează cel de facturist contabil (peste 3.500 de aplicaţii), operator PC (aproximativ 3.400 de aplicaţii) şi analist marketing (peste 1.100 de CV-uri). În schimb, pe Ejobs.ro, posturile de recepţioner au atras cele mai multe aplicaţii (peste 3.700 de CV-uri), urmate de cele destinate şefilor de magazin - peste 2.500 de CV-uri şi de cele de secretară - aproape 2.400 de aplicaţii. Românii mai vor să lucreze şi ca şoferi (aproape 2.400 de aplicaţii), dar şi în vânzări (în jur de 2.000 de CV-uri).

   Tinerii aflaţi în căutarea unui loc de muncă nu pot negocia la angajare salarii cu mult peste cele oferite la interviu. "De regulă, marjele de negociere sunt destul de mici şi numai candidaţii motivaţi, în care patronul întrevede un potenţial, pot primi un plus de 5-10% sau eventual un bonus", explică Corina Diaconu. Principiul avut în vedere de patron este destul de simplu: se merge pe ideea că tânărul candidat acceptă oricât, pentru că este primul lui job. Un operator PC junior, cu un salariu de pornire de 260 de euro, poate câştiga în plus cel mult 26 - 39 de euro. Seniorii au însă şanse mai mari de a pleca cu bani mai mulţi în urma negocierii. "În cazul în care firma nu are bugetul bătut în cuie, candidatul poate obţine promisiunea unui plus de 20-30%, imediat sau după trei-şase luni", spune Diaconu. Un analist marketing cu experienţă are astfel şanse să obţină cel mult 174 de euro, faţă de salariul de 581 de euro oferit la interviu.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu