vineri, 13 ianuarie 2012

Cel mai inteligent om din lume

   Născut în 1898 într-o familie de intelectuali, William James Sidis a fost un geniu care a impresionat comunitatea ştiinţifică internaţională cu abilităţile sale matematice şi lingvistice.
  Tatăl său, profesor de psihologie la Universitatea Harvard, a considerat că pasiunea pentru învăţătură trebuie să le fie inculcată copiilor la vârste foarte fragede. Mulţumită eforturilor tatălui său şi inteligenţei sale extraordinare (se estimează că a avut un IQ între 250 şi 300, în vreme ce IQ-ul unei persoane normale este cuprins între 90 şi 115), William James Sidis a realizat performanţe extraordinare.
 Putea vorbi şi scrie în 40 de limbi străine:
  La vârsta de doi putea citi în limba engleză, iar la patru ani scria în franceză. Până la opt ani învăţase opt limbi străine (latină, greacă, franceză, rusă, germană, ebraică, turcă şi armeană), după care a creat de la zero o nouă limbă, pe care a intitulat-o Vendergood. Mai târziu, avea să vorbească nu mai puţin de 40 de limbi străine. A intrat la Harvard la vârsta de doisprezece ani şi a absolvit prestigioasa universitate la vârsta de 16 ani, în 1914.
  Deşi toată lumea i-a prezis la absolvire un viitor spectaculos, lucrurile n-au stat tocmai aşa. Între 1915 şi 1919 a lucrat ca profesor de matematică la o universitate din Texas, după care s-a decis să renunţe la cariera academică.
  Din 1921 a început să lucreze cu maşini de calcul, o slujbă aflată mult sub capacităţile sale intelectuale. S-a distanţat tot mai mult de părinţii săi. În tot ce acest timp, a scris lucrări de specialitate care au variat de la cosmologie la istoria nativilor americani. A murit şomer, în 1944, în urma unei hemoragii cerebrale. Avea 46 de ani.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu