sâmbătă, 11 iunie 2011

Cum folosim corect aparatul de aer conditionat

    Pentru a evita apariţia bolilor respiratorii, se recomandă schimbarea periodică a filtrelor aparatului de aer condiţionat şi aerisirea încăperilor. Utilizarea incorectă a aerului condiţionat poate duce la rinită, la astm sau chiar la pneumonie. Iar persoanele cu sistemul imunitar slăbit sunt cele mai vulnerabile.

Filtrele se igienizează periodic


Dacă filtrele aparatelor de aer condiţionat nu sunt curăţate sau schimbate periodic, se poate răspândi în aer bacteria Legionella pneumophila. Acest bacil este responsabil de apariţia legionelozei, o boală ce se manifestă prin dureri de cap, febră scăzută, tuse seacă, diaree, dureri musculare şi abdominale. În cazuri grave, această bacterie poate duce la apariţia penumoniei. „Legioneloza este produsă de un bacil ce trăieşte în apele naturale şi tratate, care ajunge în organismul uman în urma inhalării vaporilor de apă contaminaţi. De exemplu, poate proveni din sistemele de răcire ale aparatelor de aer condiţionat care nu sunt igienizate corespunzător. Boala nu este letală, dar necesită tratament antibiotic specific", mai spune Magda Ciobanu.

Menţineţi o temperatură constantă!

Pentru a preveni îmbolnăvirile, specialiştii spun că trebuie să încercăm să menţinem o temperatură constantă în încăpere, cu circa 5 sau cel mult 10 grade Celsius mai scăzută decât cea de afară, mai ales dacă ieşim des din casă. De asemenea, trebuie să avem grijă ca încăperea să fie aerisită constant, chiar de mai multe ori pe parcursul unei zile, deoarece aparatele de aer condiţionat nu aduc aer proaspăt de afară. Un alt aspect important este că trebuie să evităm să stăm în raza de acţiune a aparatului, deoarece pot apărea contracturi musculare la nivelul spatelui, dureri la nivelul cefei sau alte tipuri de nevralgii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu