1. Determina daca persoana respectiva are astm
Daca se sufoca, nu vor fi in stare sa iti raspunda. Indiferent de raspunsul lor, aseaza-i undeva. De multe ori, astmaticii se aseaza intr-o pozitie speciala, pozitionandu-si mainile pe genunchi stand jos, sau intinsi. Daca nu poate respira mai deloc, persoana poate sa intre in panica si sa incerce sa ajunga la aer. Daca persoana respectiva poate discuta in propozitii complete, nu are o criza severa.
2. Asa cum spuneam, este bine sa stea jos sau sa se intinda, daca este posibil, pentru ca altfel pune presiune pe plamani. Ajuta-i sa se aseze si fii pregatita sa ii sprijini in caz ca se prabusesc. Daca s-au prabusit deja, ridica-i si sprijina-i.
3. Un alt lucru important este acela ca trebuie sa gasesti inhalatorul persoanei respective. Majoritatea astmaticilor au un astfel de dispozitv. Acesta este de obicei albastru, gri, maro sau rosu si in forma de L.
4. Nu ii administra persoanei respective medicamente decat daca stii precis ca ii vor face bine si esti calificata pentru a interveni. Da-i inhalatorul, insa nu incerca sa il ajuti tu, pentru ca ii poti face mai mult rau. Lasa-l pe el sa se descurce. Nu te alarma.
5. Asteapta sa isi revina
Inhalatoarele functioneaza aproape instantaneu. Daca respiratia lor nu a revenit la normal, relaxeaza-te si cheama o ambulanta. Desi pot respira acum, corpul lor va fi privat de oxigen si vor avea oricum nevoie de tratament medical. Daca respiratia persoanei respective nu se intoarce la normal, cheama o ambulanta de urgenta si stai cu ea, pana cand soseste. Poate sa fie vorba despre ceva mai grav, precum o alergie
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu