1. Distanţa faţă de autovehiculele care circulă în faţă trebuie să fie mai mare pe drum alunecos, iar viteza de deplasare mai redusă, atât pentru a se evita coliziunea cu cei din faţă, cât şi pentru a nu fi obligaţi să frânaţi brusc, fapt care duce la derapare.
2. În condiţii de zăpadă şi polei, renunţaţi pe cât posibil la pedala de frână. Folosiţi cu precădere frâna de motor.
3. Nu acţionaţi brusc mecanismele de direcţie şi de frânare ale autovehiculului.
4. În viraje, mersul cu diferenţialele blocate are influenţă negativă asupra menţinerii direcţiei.
5. Pe porţiunile acoperite cu polei sau gheaţă este contraindicată executarea operaţiei de virare concomitent cu frânarea.
6. Pe vreme de ploaie, lapoviţă sau ninsoare, când vă întâlniţi cu alte autovehicule, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz. Câteva momente de circulaţie fără vizibilitate pot fi fatale.
7. În zilele cu ploi, viscol, ninsori, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă zgribuliţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur, astfel că nu se prea asigură la traversare.
8. Reduceţi viteza în apropierea derdeluşurilor şi a patinoarelor improvizate! Oricând vă poate apărea în faţă un copil cu o săniuţă scăpată de sub control.
9. Autovehiculele cu masa totală mai mare de 3,5 tone trebuie să fie dotate cu lopată, materiale şi lanţuri antiderapante.
10. Asiguraţi-vă că instalaţiile de climatizare şi de dezaburire sunt în stare de funcţionare.
11. Dotaţi-vă autovehiculul cu anvelope specifice sezonului rece sau cu lanţuri antiderapante.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu