Lentilele de contact de mai multe tipuri sunt concepute pentru a veni in intampinarea diferitelor nevoi ale utilizatorilor. Alegerea lentilelor trebuie sa tina seama de confortul oferit si de pret. De asemenea, este important sa mergeti la un oftalmolog inainte de a lua o decizie in aceasta privinta si sa consultati un optician specializat in lentile de contact. Iata cele mai importante tipuri de lentile care va pot fi prescrise:
Lentile dure - sunt cele mai ieftine, cele mai vechi si cele mai durabile lentile de pe piata, sunt mai rezistente la zgarieturi decat cele permeabile la aer, au viata mai lunga si sunt usor de intretinut. Exista insa riscul sa cada sau sa alunece de pe cornee. Lentilele dure din material acrilic sunt mai putin lubrifiate si nu permit oxigenarea corneei, ceea ce poate duce la iritatii. De obicei este nevoie de aproximativ o luna pentru ca utilizatorul sa se acomodeze cu ele.
Lentile moi - mai scumpe dar mai flexibile si mult mai confortabile, ele sunt confectionate din mase plastice care absorb apa si permit intr-un anumit grad trecerea oxigenului spre cornee. Datorita faptului ca sunt mai mari decat cele dure, se dovedesc mai stabile, acoperind o portiune mai mare a ochiului, pana sub pleoape. cu toate acestea, ele nu asigura o vedere periferica atat de buna ca in cazul lentilelor dure, sunt mai fragile si se deterioreaza mai usor, rareori dureaza mai mult de 1-2 ani. Necesita curatare frecventa in solutii speciale, care pot fi costisitoare.
Lentile permanente - acest tip de lentile moi asigura o oxigenare mai buna a ochiului, permitandu-i celui care le poarta sa le mentina pe cornee timp indelungat, chiar pana la 30 de zile. Totusi, cei mai multi oftalmologi recomanda sa fie scoase o data la cateva zile pentru a fi curatate. Aceste lentile sunt deosebit de utile persoanelor care au dificultati in manevrarea lentilelor de contact, de exemplu cele care sufera de artrita la nivelul degetelor.
Lentile permeabile la aer - aceste lentile reunesc cele mai bune caracteristici ale lentilelor dure si moi. Sunt aproape la fel de dure ca lentilele conventionale si asigura o acuitate vizuala excelenta. Permit o oxigenare a corneei chiar mai buna decat cea oferita de cele mai performante lentile moi, desi nu toate. Chiar daca sunt mai durabile decat lentilele moi, ele sunt totusi destul de friabile, mai putin rezistente la zgarieturi decat lentilele dure si au nevoie mai frecvent de curatare.
Iata cateva alte sfaturi de ingrijire a lentilelor:
1. Ingrijirea lentilelot - folositi intotdeauna solutii de intretinere si de dezinfectare potrivite lentilelor voastre. Pastrarea lor in apa poate duce la infectii oculare.
2. Repozitionarea lentilelor - daca lentila a alunecat, intoarceti ochiul spre aceasta. Apasati usor pe pleoapa pentru a impinge lentila la loc, pe cornee.
3. Gasirea unei lentile pierdute - pentru a gasi o lentila dura, aprindeti un chibrit in apropierea locului unde a cazut, astfel lentila va reflecta flacara. O lentila poate aluneca pana departe, de aceea trebuie sa va extindeti cautarile pe o suprafata mai mare. Daca este necesar, imbracati cu o soseta capatul aspiratorului si porniti-l: lentila se va lipi de materialul sosetei.