duminică, 29 ianuarie 2012

Virus troian Android

     In jur de cinci milioane de posesori de telefoane cu sistemul de operare Android (produs de Google) au fost păcăliţi de creatorii unui virus troian. Ei au instalat pe telefoanele lor acest software "rău-intenţionat", a anunţat compania Symantec, potrivit pcworld.com.
  Numit, "Android.Conterclank", virusul troian a cules informaţii precum semnele de carte din browserele utilizatorilor. Creatorii virusului au făcut bani de pe urma lui prin distribuirea unor reclame neautorizate pe telefoanele compromise.
    Virusul a fost inclus în 13 aplicaţii gratuite de pe Android Market: Counter Elite Force, Counter Strike Ground Force, CounterStrike Hit Enemy, Heart Live Wallpaper, Hit Counter Terrorist, Stripper Touch Girl, Balloon Game, Deal & Be Millionaire, Wild Man, Pretty Women Lingerie Puzzle, Sexy Girls Photo Game, Sexy Girls Puzzle and Sexy Women Puzzle.

marți, 24 ianuarie 2012

Clasa 0 obligatorie din 2012

   Exista «anul zero» de invatamant, copiii fiind inscrisi aici de la varsta de sase ani. Ei vor intra intr-o grupa pregatitoare. Daca sunt suficienti copii la gradinita, grupa pregatitoare se face acolo. Daca nu, exista posibilitatea ca grupa pregatitoare sa se faca la scoala. Poate sa predea la grupa pregatitoare o educatoare cu dubla pregatire, pentru gradinita, sau invatatoarea, la scoala”, explica Gabriela Constantinescu, purtatorul de cuvant al ISJ Olt.
   In concluzie, acei copii de sase ani care in anul scolar 2011-2012 vor fi inscrisi la gradinita, in grupa mare, vor fi inscrisi in anul scolar 2012-2013 în clasa I. Copiii de cinci ani care in anul scolar 2011-2012 vor fi inscrisi la gradinita, in grupa mare, vor fi inscrisi in anul scolar 2012-2013 in clasa pregătitoare.
   Anul scolar 2012-2013 va incepe cu clasa 0 pentru copiii "absolventi" de grupa mare, care nu au facut grupa pregatitoare la gradinita si cu clasa I pentru copiii "absolventi" de pregatitoare.

duminică, 22 ianuarie 2012

Culegatorii din folclor | primu documentar 3D romanesc

    Pelicula "Culegatorii de folclor" va fi lansata in Romania pe 30 ianuarie si va putea fi vizionata in cinematografele din tara.
   "Culegatorii de folclor" face parte din prima trilogie de documentare 3D artistice etnografice din Romania si va mai include titlurile "Mos Pupaza" si "Nunta in Maramures". Cele trei productii au scopul de a promova Maramuresul si traditiile sale, iar daca acestea vor avea succes, vor urma alte documentare 3D de prezentare a unor regiuni importante ale tarii, potrivit distribuitorilor.
   Pana la finalul anului vor fi lansate si celelalte doua filme care fac parte din acest proiect. Prima proiectie a fost filmata pe Valea Izei, Sighetul Marmatiei, si prezinta viata unui cuplu tanar de muzicieni din Maramures. Filmul va avea peste 20 de minute si este realizarea unei echipe de profesionisti din cadrul Romania Film. Aceasta a fost coordonata de Gabriel Boholt, regizorul filmului, si de Marius Iurascu, directorul general Romania Film.

miercuri, 18 ianuarie 2012

Magazin online METRO

   Metro Cash&Carry, parte a grupului german Metro Group a lansat recent Metro Office Direct, un magazin online prin care retailerul comercializează prin intermediul internetului o gamă variată de produse prezente şi în oferta magazinelor Metro. Pot cumpăra online doar clienţii persoane juridice care posedă card de cumpărături de la Metro. Potrivit site-ului companiei, în momentul de faţă sunt disponibile câteva mii de produse, din opt categorii distincte, de la mobilier, la produse de papetărie sau IT. Preţurile din magazinul online sunt aceleaşi cu cele din magazinele fizice, iar promoţiile din offline se transmit şi online.
    Comenzile se pot face şi prin telefon, iar livrarea este momentan gratuită pentru toată ţara. Produsele disponibile pe stoc sunt livrate clientului în următoare zi lucrătoare din momentul validării comenzii. Produsele voluminoase, cum ar fi mobila, se expediază în maxim 7 zile lucrătoare. Plata se poate face ramburs, la primirea coletului sau cu card de credit online.

Ai se eu te pego in engleza | Michel Telo - If I catch you

   Melodia “Ai se eu te pego,”cea care a dat pe spate femei din întreaga lume şi care a făcut furori pe stadioane (fotbaliştii dansează în ritmul ei după ce dau gol) are acum şi o varianta în engleză.
   Piesa interpretată de Michel Telo a avut un succel nebănuit, ceea ce l-a făcut pe artist să traducă versurile din portugheză în engleză. Brazilianul a tradus melodia cuvânt cu cuvânt şi a denumit-o în engleză, “If I catch you.“ Varianta în engleză a venit şi cu un videoclip nou:



marți, 17 ianuarie 2012

Cum sa speli blugii

Blugii sunt scumpi. Unul din motivele pentru care aruncăm blugii este acela că se decolorează. Îi purtăm de câteva ori, apoi îi aruncăm în mașina de spălat.

Iata cateva ponturi pentru a păstra culoarea blugilor tăi. Ideea de bază este să îi speli cât mai rar posibil – nu trebuie o dată la câteva săptămâni cum spun unii.
  • Dacă ai fost prin cluburi și ți-a intrat fum de țigară în ei, îi poți scoate puțin la aer, evitând astfel mașina de spălat.
  • Dacă ți i-ai pătat, încearcă îndepărtarea petei cât mai repede, preferabil înainte ca aceasta să se usuce.
  • Spală-i de mână în apă cât mai rece. Nu durează mult pentru că, în majoritatea cazurilor, nu vrei decât să scoți mirosul din ei. Dacă ai o pată de scos, insistă cu spălarea cât mai puțin în afara zonei petei. Evident, acest lucru depinde și de ce fel de pată e.
  • Dacă nu îți surâde ideea să stai aplecat minute în șir peste cadă, du-i la o curățătorie chimică. Te costă dar economisești timp și scapi de efort.

Ce pot face dacă totuși mă decid să îi spăl la mașină?
Când vine vorba de spălat, îți recomand să-i întorci pe dos înainte să-i pui în mașina de spălat. Astfel vei proteja exteriorul și, automat, culoarea.
Să vorbim despre prima spălare. E recomandat ca, în acest caz, să îi speli SINGURI în mașină. Astfel vei evita colorarea altor haine din cauza blugilor. La a doua spălare e ok să îi combini cu alte haine.
Setează mașina să folosească apă rece sau puțin călduță. Apa rece va ajuta în păstrarea culorii.
Folosește detergent care ajută în menținerea culorii. De obicei, detergenții pentru rufe colorate specifică faptul că le protejează de decolorare.

luni, 16 ianuarie 2012

Cupa Africii 2012 | Grupe

Cupa Africii pe natiuni 2012 va avea loc in perioada 21 ianuarie-12 februarie in Gabon si Guineea Ecuatoriala.
Iata componenta grupelor:


Grupa A
Guineea Ecuatoriala
Libia
Senegal
Zambia

Grupa B
Coasta de Fildes
Sudan
Burkyna Faso
Angola

Grupa C
Gabon
Niger
Maroc
Tunisia

Grupa D
Ghana
Botswana
Mali
Guineea
Cine credeti ca va castiga Cupa Africii 2012?

vineri, 13 ianuarie 2012

Cel mai inteligent om din lume

   Născut în 1898 într-o familie de intelectuali, William James Sidis a fost un geniu care a impresionat comunitatea ştiinţifică internaţională cu abilităţile sale matematice şi lingvistice.
  Tatăl său, profesor de psihologie la Universitatea Harvard, a considerat că pasiunea pentru învăţătură trebuie să le fie inculcată copiilor la vârste foarte fragede. Mulţumită eforturilor tatălui său şi inteligenţei sale extraordinare (se estimează că a avut un IQ între 250 şi 300, în vreme ce IQ-ul unei persoane normale este cuprins între 90 şi 115), William James Sidis a realizat performanţe extraordinare.
 Putea vorbi şi scrie în 40 de limbi străine:
  La vârsta de doi putea citi în limba engleză, iar la patru ani scria în franceză. Până la opt ani învăţase opt limbi străine (latină, greacă, franceză, rusă, germană, ebraică, turcă şi armeană), după care a creat de la zero o nouă limbă, pe care a intitulat-o Vendergood. Mai târziu, avea să vorbească nu mai puţin de 40 de limbi străine. A intrat la Harvard la vârsta de doisprezece ani şi a absolvit prestigioasa universitate la vârsta de 16 ani, în 1914.
  Deşi toată lumea i-a prezis la absolvire un viitor spectaculos, lucrurile n-au stat tocmai aşa. Între 1915 şi 1919 a lucrat ca profesor de matematică la o universitate din Texas, după care s-a decis să renunţe la cariera academică.
  Din 1921 a început să lucreze cu maşini de calcul, o slujbă aflată mult sub capacităţile sale intelectuale. S-a distanţat tot mai mult de părinţii săi. În tot ce acest timp, a scris lucrări de specialitate care au variat de la cosmologie la istoria nativilor americani. A murit şomer, în 1944, în urma unei hemoragii cerebrale. Avea 46 de ani.

Locuri de munca vacante

Angajatorii de pe piaţa locală oferă peste 6.000 de locuri de muncă, majoritatea pentru cei cu studii medii.
  Cele mai multe dintre locurile de muncă disponibile sunt în Iaşi (572), Cluj (493), Braşov (479), Bucureşti (413),Vâlcea (327), Mureş (325), Călăraşi (241), iar cele mai puţine în Galaţi (15), Caraş-Severin (7) și Sălaj (6).
  Peste 5.500 de posturi se adresează persoanelor cu studii medii, profesionale şi lucrători necalificaţi. Cei mai căutaţi sunt lucrătorii, operatorii şi muncitorii necalificaţi din industria textilă, peste 1.500 de astfel de poziţii fiind disponibile pe întreg teritoriul ţării.
   Totodată, se caută şi muncitori necalificaţi, şoferi, lucrători comerciali, agenţi de pază şi vânzători.
   Pentru persoanele cu studii superioare sunt disponibile peste 500 de locuri de muncă, cele mai multe posturi sunt pentru ingineri şi subingineri.

duminică, 8 ianuarie 2012

Horoscop financiar 2012

      Anul ce tocmai a început va aduce unele schimbări în viaţa noastră, spun astrele. Specialiştii nemţi au încercat pentru ziarul Bild să alcătuiască horoscopul financiar al anului 2012, prezentând şi zilele în care vom avea sau nu noroc la bani.


Capricorn (22.12.-20.1.) - Deschişi la schimbare
Capricornii au tendinţa de a lăsa totul aşa cum este. Dar în 2012, în jurul lunii mai se va ivi o oportunitate pentru schimbarea locului de muncă. Acceptaţi provocarea şi este posibil să vă fie mult mai bine.

Zile norocoase financiar: 22.2, 25.3, 4.4, 10.5, 14.5, 15.5, 5.9, 15.9 şi 26.11.

Zilele de risc financiar: 26.1, 12.2, 6.3, 21.6, 22.6, 30.9 şi 1.10.

Vărsător (21.1.-19.2.) - Aveţi încredere în intuiţia de moment
Cât de mult vei putea avansa la locul de muncă depinde în principal de tine. Va exista o astfel de şansă, care va aduce cu sine şi un plus financiar, în toamna acestui an, atunci când trebuie să aveţi încredere în intuiţia de moment. Cu alte cuvinte, riscaţi pentru a putea câştiga.

Zile norocoase financiar: 2.1, 15.2, 18.3, 2.8, 3.8, 25.9, 26.9, 17.12 şi 27.12.

Zilele de risc financiar: 19.1, 13.2, 5.3, 19.5, 20.5, 27.7 şi 8.8.

Peşti (20.2.-20.3.) - Munca de creaţie vă va aduce satisfacţii
În lunile februarie-aprilie planetele vă vor stimula creativitatea şi imaginaţia, ceea ce ar putea însemna şi o redresare a bugetului. Începând din luna iulie oportunităţile financiare se vor ivi, dar va trebui să ştiţi să le fructuficaţi la momentul oportun.

Zile norocoase financiar: 2.1, 13.2, 18.3, 1.4, 2.4, 3.4, 22.11, 23.11, 1.12 şi 10.12.

Zilele de risc financiar: 26.1, 15.2, 7.3, 1.11, 2.11, 12.12 şi 13.12.

Berbec (21.3.-20.4.) - Anul începe agitat, iar realizările vin din iulie
Prima jumătate a anului va fi una stresantă, care vă va agita la locul de muncă, acolo unde totul va fi mai greu. Dar orele muncite în plus în această perioadă pot fi răsplătite în iulie cu o mărire de salariu sau cu o promovare.

Zile norocoase financiar: 7.1, 25.2, 4.3, 19.4, 29.4, 7.5, 1.7, 16.8, 6.11 şi 7.11.

Zilele de risc financiar: 2.1, 4.2, 22.3, 20.6, 21.6, 16.7 şi 23,9.

Taur (21.4.-20.5.) - Noi sarcini pentru tine
Lunile ianuarie, aprilie şi mai sunt ideale pentru a aborda proiecte noi sau vă pot aduce îmbunătăţiri profesionale. Este posibilă chiar şi o schimbare a locului de muncă sau o promovare. Cu toate acestea, maximul financiar al anului se va atinge în vară, atunci când o să faceţi şi ceva achiziţii importante.

Zile norocoase financiar: 2.1, 9.2, 31.3, 1.4, 10.5, 19.5, 20.5, 6.6 şi 15.6.

Zilele de risc financiar: 26.1, 20.2, 28.3, 28.8, 29.8, 19.11 şi 20.11.

Gemeni (21.5.-21.6.) - Luna iulie vă va aduce satisfacţii
În prima jumătate a anului situaţia va fi puţin mai dificilă. Este posibil ca în această perioadă să nu realizaţi nimic notabil, dar din luna iulie situaţia se va schimba. Atunci este posibilă o schimbare pe plan profesional, iar până în toamnă situaţia dumneavoastră financiară va fi mult mai bună.

Zile norocoase financiar: 27.1, 29.2, 3.3, 31.5, 1.6, 18.6, 6.7, 25.9, 26.9 şi 11.11.

Zilele de risc financiar: 1.1, 8.2, 31.3, 4.4, 5.4, 10.9 şi 9.11.

Rac (22.6.-22.7.) - Lucraţi în echipă pentru a avea succes
Cu munca în echipă vei avea în prima jumătate a anului mai multe realizări decât dacă vei încerca să faci totul singur. Colegii te vor ajuta, atmosfera de lucru va fi una constructivă şi armonioasă. Începând din lune octombrie proiectele proprii vor deveni profitabile, chiar dacă în august şi septembrie îţi va fi mai greu.

Zile norocoase financiar: 2.1, 22.2, 20.3, 1.4, 2.4, 8.4, 10.6, 21.6, 8.10 şi 25.10.

Zilele de risc financiar: 31.1, 25.2, 10.3, 3.5, 4.4, 23.9 şi 24.9.

Leu (23.7.-23.8.) - Munceşti din greu pentru a te bucura în toamnă
Primele şapte luni ale anului nu vor veni cu mari realizări profesionale sau financiare pentru tine. În iulie vei avea chiar de trecut un hop, iar dacă îl treci cu bine apoi vei primi o ofertă bună de muncă şi conturile tale vor fi mai pline începând cu luna septembrie.

Zile norocoase financiar: 11.1, 25.2, 1.3, 27.6, 11.7, 12.7, 24.7, 6.8, 7.8 şi 21.12.

Zilele de risc financiar: 7.1, 26.2, 25.3, 12.5, 19.5, 16.10 şi 10.11.

Fecioară (24.8.-23.9.) - Trebuie să aveţi încredere
Până în lunile aprilie sau mai este posibil să cunoaşteţi deja satisfacţii financiare sau profesionale. Apoi, vor urma noi provocări, poate chiar o schimbare în carieră. În lunile septembrie şi noiembrie va trebui să gestionaţi momentele dificile de lucru, care necesită un grad ridicat de concentrare, dar totul o să fie bine dacă aveţi încredere în propriile forţe.

Zile norocoase financiar: 11.1, 13.2, 26.3, 10.5, 11.5, 19.5, 5.9, 6.9, 17.11 şi 18.11

Zilele de risc financiar: 1.1, 15.2, 1.3, 5.10, 6.10, 1.11 şi 2.11.

Balanţă (24.9.-23.10.) - Octombrie, luna norocoasă
Pentru cei din această zodie anul nu se arată prea satisfăcător financiar sau profesional. Trebuie să vă revizuiţi obiectele măreţe pe care le aveaţi ca să nu existe apoi dezamăgiri. Abia în luna octombrie o să aveţi motive de satisfacţie, poate chiar o nouă ofertă de muncă şi câştiguri financiare mai mari.

Zile norocoase financiar: 31.1, 11.2, , 2.8, 11.8, 17.9, 25.9., 3.10, 9.10 şi 16.10

Zilele de risc financiar: 2.1, 25.2, 16.3, 27.4, 28.4, 9.6 ...... şi 10.6.

Scorpion (24.10.-22.11.) - Intuiţia vă ajută enorm
Până în luna iunie vă veţi baza în luarea deciziilor importante pe intuiţie, iar acest lucru vă va ajuta enorm. Acest lucru va facilita contactul cu superiorii, clienţii şi colegii. În a două jumătate a anului este posibil să se ivească un nou loc de muncă, de undeva de unde o să vi se recunoască experienţa şi competenţa de invidiat. Lunile iunie si octombrie vor fi bune financiar, fiind posibile achiziţii de valoare.

Zile norocoase financiar: 2.1, 13.2, 4.3, 11.6, 20.6, 21.6, 10.9, 8.10, 17.10 şi 18.10.

Zilele de risc financiar: 29.1, 6.2, 30.3, 1.8, 2.8, 3.8 şi 16.8.

Săgetător (23.11.-21.12.) - Te gândeşti la o schimbare de carieră
Începi cu entuziasm anul, iar succesul nu va întârzia să apară. Până în iulie aveţi posibilitatea să începeţi să lucraţi în alt domeniu, dar ceva te va reţine în a face o schimbare în viaţa ta. Apoi, pe baza unei dezamăgiri, te vei gândi la un nou loc de muncă, la o schimbare de carieră. În iulie şi octombrie vă puteţi aştepta la o creştere a fondurilor din cont.

Zile norocoase financiar: 12.1, 15.2, 4.3, 29.4, 8.5, 1.7, 29.7, 30.7, 6.11 şi 21.12.

Zilele de risc financiar: 21.1, 21.2, 14.3, 4.6, 5.6, 8.9 şi 9

Cum sa dansezi pe melodia Ai Se eu te pego

   Piesa "Ai Se Eu Te Pego", interpretată de Michel Telo, a devenit un adevărat fenomen în întreaga lume.
  Melodia este auzită în toate cluburile şi este dansată de toată lumea, de la tineri simpli până la mari fotbalişti care îşi celebrează astfel golurile, precum Neymar sau Cristiano Ronaldo.
   Pentru că melodia are câteva mişcări speciale de dans, n-ar strica să vă aruncaţi privirea pe acest film pentru ca atunci când mergeţi în club şi veţi vrea să dansaţi pe "Ai Se Eu Te Pego" să nu vă simţiţi ciudat.


Cea mai detestata melodie de pe Youtube

    Chiar dacă este considerat idolul adolescenților, Justin Bieber și muzica lui par a fi nici pe departe pe placul tuturor.  Melodia ”Baby” pe care acesta o interpretează a strâns peste două milioane de voturi negative.
Este drept că piesa lui Justin Bieber a fosr vizionată de la începutul anului 2010 și până în prezent de aproximativ 690 de milioane de ori și a primit și un milion de aprecieri.
    Totuși cele peste două milioane de voturi negative pe care le-a strâns o califică fără doar și poate pe primul loc în topul celor mai detestate melodii de pe Youtube.



Concurs Pepsi 2012 | www.pepsi.ro

    De pe 9 ianuarie incepe un nou concurs asteptat de la Pepsi, era si cazul. Pe www.pepsi.ro poti introdu codul Pepsi Concursul Pepsi 2012 se numeste milioane de premii de colectie care pot fi castigate turnul din Pisa, colectia metroul sau colectia piramida.
   Prin inscrierea codului de sub capac pe www.pepsi.ro sau www.facebook.com/pepsiromania intri automat in tragerile la sorti saptamanale pentru multe alte premii. Cumpara Pepsi, Pepsi Twist, Pepsi Light, Pepsi Max la 2,5 litri sau la multipack de 2×2 litri, uita-te sub capac si poti castiga pe loc una dintre cele 3 doze de colectie.
Oferta valabila in perioada 9 ianuarie – 28 februarie 2012

joi, 5 ianuarie 2012

Topul tarilor cu cea mai ieftina benzina

    Benzina s-a ieftinit în România în ultimele luni. De exemplu, benzina Euro 95 costă cu 2,4% mai puţin la începutul acestui an, comparativ cu aprilie 2011.
    În acelaşi timp, benzina de la noi este printre cele mai ieftine din blocul comunitar.
    Un litru de benzina Euro 95 se vinde la noi, în medie, cu 1,23 euro (5,34 lei/litru), în timp ce în Olanda, ţara cu mai scumpă benzină, preţul ajunge la 1,68 de euro, circa 7,3 lei pe litru.
   Cea mai scumpa benzina se gaseste in Olanda . Pe locul doi în topul statelor europene după preţul la benzin se clasează Danemarca şi Italia, unde benzina costă 1,67 de euro/litru. Poziţia următoare este ocupată de Grecia, unde un litru de lichid negru costă 1,6 euro.
   În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor în ultimele nouă luni, cea mai pronunţată scădere a avut loc în Ungaria, de 9,3, iar cea mai drastică scumpire a avut loc în Italia: aproape 10%.

luni, 2 ianuarie 2012

Codul fiscal 2012

Schimbarile aduse Codului Fiscal vizeaza atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice si acopera, printre altele:
- majorarea accizelor la motorina;
- deductibilitatea a 50% din cheltuielile facute pentru combustibil la calculul impozitului pe profit, precum si al TVA;
- deductibilitatea de 50% a TVA aferenta achizitiilor de autovehicule;
- masuri specifice pentru institutiile de credit ce vor aplica Standardele Internationale de Raportare Financiara;
- remunerarea angajatilor prin programe de stock-options plan;
- modificarea regimului fiscal aplicabil veniturilor din vanzarea bunurilor in regim de consignatie si al veniturilor obtinute in baza contractelor de comision, mandat comercial sau pe baza normelor de venit;
- introducerea unui sistem de impozitare nou pentru inchirierea in scop turistic a camerelor, situate in locuinte proprietate personala, in functie de numarul camerelor;
- modificarea regimului de impozitare a veniturilor din arenda;
- reguli noi priviind anularea inregistrarii din punct de vedere al TVA pentru societatile care nu depun deconturi de TVA sau care nu au efectuat achizitii de bunuri/servicii sau livrari/prestari timp de sase luni de zile;
- introducerea unor reguli noi privind contributiile sociale, aplicabile de la 1 ianuarie 2012, ce pot avea un impact important asupra veniturilor persoanelor fizice, in functie de modalitatea de remunerare a acestora (salarii, venituri din conventii civile, drepturi de proprietate intelectuala, PFA, venituri din chirii, investitii, venituri din activitati agricole, venituri din asocieri cu persoane juridice, etc.).
Iată mai jos modificările, în detaliu.
Modificări privind tratamentul fiscal aplicabil la achiziţia de vehicule şi
combustibil

Din punct de vedere al impozitului pe profit, cheltuielile privind combustibilul
pentru vehiculele aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului, sunt
deductibile în limita a 50%
Din punct de vedere al TVA, se poate deduce 50% din taxa pe valoarea
adăugată aferentă achiziţiilor de vehicule şi, respectiv, 50% din taxa aferentă
achiziţiilor de combustibil destinat utilizării pentru vehiculele aflate în
proprietatea sau în folosinţa contribuabilului
Utilizarea, în folosul propriu sau de către personalul societății, a bunurilor a
căror achiziţie face obiectul limitării la 50% a dreptului de deducere a TVA
(de ex. vehicule) nu mai este asimilata unei prestari de servicii conform
art. 129 alin. (4)
Din punct de vedere al impozitului pe venit, la stabilirea venitului net anual
din activități independente se pot deduce 50% din cheltuielile privind
combustibilul pentru vehicule
Prevederile de mai sus se aplică în cazul vehiculelor rutiere motorizate care
sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate
maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai
mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului
Sunt express excluse din prevederile de mai sus anumite vehicule precum
cele utilizate exclusiv pentru: intervenţii, reparaţii, pază, curierat, vânzări,
transport de persoane cu plată ș.a.
Prevederi privind drepturile şi obligaţiile fiscale ale contribuabililor
declaraţi inactivi

Contribuabilii declarați inactivi, care desfăşoară activităţi economice în
perioada de inactivitate, sunt supuși obligațiilor privind plata impozitelor și
taxelor dar nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor și a taxei pe
valoare adaugată aferente achizițiilor efectuate
Prevederi specifice privind contribuabilii care vor aplica reglementările
contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare
Financiară (IFRS)
Se introduc reguli specifice pentru contribuabilii care aplică IFRS privind în
principal determinarea valorii fiscale și reguli aplicabile la determinarea
impozitului pe profit precum tratamentul fiscal al provizioanleor, veniturile
specifice considerate neimpozabile și cheltuielile specifice considerate
nededeductibile
Din punct de vedere al taxelor locale, în cazul clădirilor care aparţin
persoanelor juridice ce aplică IFRS şi aleg ca metodă de evaluare ulterioară
modelul bazat pe cost, valoarea impozabilă a acestora este valoarea rezultată
din raportul de evaluare emis de un evaluator autorizat depus la
compartimentul de specialitate al administraţiei publice locale
Impozitul pe profit
Diferențele favorabile de valoare rezultate din evaluarea titlurilor de participare și a obligațiunilor emise pe termen lung devin venituri impozabile
Sunt exluse din cheltuielile nedeductibilie, cheltuielile determinate de
diferențele nefavorabile ale titlurilor de participare și ale obligațiunilor emise pe
termen lung
Valoarea fiscală rămasă neamortizată, în cazul mijloacelor fixe
amortizabile/imobilizărilor necorporale la care se înlocuiesc părţi componente,
se recalculează prin diminuarea acesteia cu valoarea fiscală rămasă
neamortizată aferentă părţilor înlocuite şi majorarea cu valoarea fiscală
aferentă noilor părţi. In cazul mijloacelor fixe amortizate integral la inlocuirea
partilor componente se va stabili o noua duarata normala de utilizare de catre
o comisie tehnica sau un expert tehnic independent
Cheltuielile cu remunerarea angajatilor in instrumente de capitaluri proprii cu
decontare in numerar reprezinta cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe
profit daca acestea sunt impozitate conform Titlului III “Impozitul pe Venit”, pe
cand cheltuielile cu remunerarea angajatilor in instrumente de capitaluri proprii
cu decontare in actiuni reprezinta cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului
pe profit atat timp cat acestea nu sunt impozitate conform Titlului III.
Impozitul pe venit
Pentru urmatoarele venituri nu mai exista obligatia de retinere la sursa a
impozitului pe venit in cota de 10% de catre platitorul de venit ci persoana
fizica beneficiara a venitului trebuie sa efectueze plati anticipate in patru
transe egale in timpul anului pe baza declaratiilor de venit estimate/realizate:
venituri din vanzarea bunurilor in regim de consignatie
venituri obtinute in baza contractelor de comision, mandat comercial
Nomenclatorul activităţilor pentru care venitul net se poate determina pe
baza normelor anuale de venit se elaboreză de către Ministerul Finanţelor
Publice (înainte era elaborat de către Direcţiile Finanţelor Publice teritoriale);
in acest sens, s-a publicat Ordinul nr. 2875/2011 care aproba lista
activităţilor respective (ce este mai restrânsă decât cea anterioară)
Contribuabilii pentru care venitul net se determină pe bază de norme de
venit şi care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare
decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, începând cu anul fiscal
următor au obligaţia determinării venitului net anual în sistem real
Sunt considerate venituri din cedarea folosinţei bunurilor şi veniturile
obţinute de către proprietar din închirierea în scop turistic a camerelor, situate
în locuinţe proprietate personală
Veniturile obţinute din închirierea unui numar între 1 – 5 camere situate în
locuinţa personală se impun pe bază de norme de venit
Veniturile obţinute din închirierea unui numar mai mare de 5 camere situate
în locuinţa personală sunt considerate venituri din activităţi independente iar
venitul net se determina in sistem real, impozitarea făcându-se corespunzător
Noi reguli privind impozitul pe veniturile din arendă; astfel, impozitul pe
veniturile din arendă se calculează prin reţinere la sursă de către plătitorii de
venit la momentul plăţii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului
net, impozitul fiind final
In cazul contractelor de arendare aflate în derulare la data de
1 ianuarie 2012 contribuabilii care realizează venituri din arendă sunt obligaţi
să-şi exercite în scris opţiunea privind modalitate de impunere aleasă, prin
încheierea unui act adiţional, înainte de data efectuării primei plăţi, care să fie
înregistrat la organul fiscal competent în termen de 15 zile de la încheierea
acestuia
Plăţile anticipate (cele care nu sunt cu reţinere la sursă) se efectuează în
4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru
(înainte termenul era de 15 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru)
Taxa pe valoare adaugată
Modificări privind definiția bunurilor de capital: conform noilor prevederi, în
cazul societăților de leasing, automobilelel și mijloacele fixe amortizabile a
căror limită minimă a duratei normale de utilizare este mai mică de 5 ani nu
vor mai fi considerate bunuri de capital
Intr-o tranzactie între două persoane impozabile nerezidente, în care
furnizorul/prestatorul nu este considerat stabilit și nu este înregistrat pentru
TVA în România, persoana obligată la plata taxei este beneficiarul, dacă
acesta este înregistrat pentru TVA în România. Conform prevederilor
anterioare, această regulă era aplicablilă doar în situația în care
beneficiarul era înregistrat pentru TVA în România prin reprezentant fiscal
Conform noilor prevederi, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de
TVA, care în cursul anului calendaristic precedent nu depăşesc plafonul de
scutire, pot solicita scoaterea din evidenţă, în vederea aplicării regimului
special de scutire, între 1 şi 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale
aplicate. Termenul anterior prevăzut pentru astfel de solicitări era de
20 ianuarie a anului urmator
Persoanele impozabile care, conform prevederilor de mai sus, solicită în
cursul anului 2012 scoaterea din evidenţă, nu au obligaţia să efectueze
ajustările de taxă corespunzătoare scoaterii din evidenţă, pentru
bunurile/serviciile achiziţionate până la data de 30 septembrie 2012 inclusiv
Contribuabilii a căror cod de TVA a fost anulat conform art. 153 alin. (9)
literele b – e, nu beneficiază de dreptul de deducere a TVA dar sunt supuși
obligației de plată a TVA
Conform noilor prevederi, pot solicita înregistrarea în scopuri de TVA, și
persoanele impozabile, nestabilite şi neînregistrate în scopuri de TVA în
România, care efectuează importuri de bunuri în România
Modificări privind anularea înregistrării în scopuri de TVA:
Organele fiscale pot anula înregistrarea unei persoane în scopuri de TVA,
printre altele, și dacă:
i) aceasta nu a depus pe parcursul unui semestru calendaristic niciun
decont de taxă
ii) în deconturile de taxă depuse pentru 6 luni/două trimestre
consecutive în cursul unui semestru calendaristic, nu au fost evidenţiate
achiziţii şi nici livrări de bunuri/prestări de servicii
In situatia descrisa la punctul ii) mai sus, dacă persoana impozabilă nu
depune o cerere de înregistrare în scopuri de TVA în maximum 180 de zile de
la data anulării, organele fiscale nu vor aproba eventuale cereri ulterioare de
reînregistrare în scopuri de TVA
Contribuabilii a caror cod de TVA a fost anulat nu beneficiază de
dreptul de deducere a TVA dar sunt supuși obligației de plată a TVA
Accize
Nivelul accizei pentru motorină se modifică şi va fi de 374,00 euro/tonă,
respectiv 316,03 euro/1000 litri (nivelul anterior: 358,00 euro/tonă, respectiv
302,51 euro/1000 litri)